lauantai 25. helmikuuta 2012

Greener Planet Marsanne Chardonnay 2010

Nyt kävi niin ohraisesti, että huonepalvelija ehti tyhjentää huoneemme ennen valokuvaajan saapumista, joten emme saaneet tähän oheen valokuvaa luomuvalkkari Greener Planet Marsanne Chardonnay 2010 muovipullosta (puulaakin tuotenumero 907377). Kuvaa tärkeämpiä lienevät hinta 9,99 euroa ja tilavuus 1 litra. Parempi muovipullo povarissa kuin kymmenen pivossa?

Ä: Lempeä alkumaku. Tuoksussa kuulas pakkasaamu, vadelma sekä kuusenkerkkä. Maussa laventelia, ruusua sekä vaniljaa. Ihanan pehmeä tunne kielelle ja keholle.
Arki-illan tunnelmointiin yksi lasillinen. Jos malttaa yhteen jättää...


I: Viileänä mukavan kevyt, puolikuiva / kuiva valkkari, jonka maussa viipyilevää makeutta, hentoa sitruunaa ja pienen pientä pisteliäisyyttä. Helppo juotava - vaikka silkkaan viinijanoon.
Epämiellyttäviä tuntemuksia tai aistimuksia tästä ei löydä hakemallakaan.
Hinta / tilavuus / laatu on vähintään kohdallaan. Tätä voisi olla aina jemmassa pullo tai pari ;)

Arvosanat (asteikolla 4-10):
Ä: 10.
I: 10-.


Vinkki: Suosimme puulaakin omia myymälöitä vrt. automarkettien yhteydessä oleviin.
Ihan siitä yksinkertaisesta syystä, että puulaakin omissa myymälöissä ei ole ruuhkahuippuja samaan aikaan kuin automarketeissa - väljät tilat ja tunnelma edesauttavat hyvää viinivalintaa, siinä missä kiireettömät myyjätkin.

maanantai 20. helmikuuta 2012

Puntun Paavo Metsämarjaviini

Kevään tuloa odotellessa maistelemme yllättäen puulaakista löytynyttä, kotimaista tilaviiniä nimeltään Puntun Paavo Metsämarjaviini (puulaakin tuotenumero 694607). Hintaa 13,52 euroa ja tilavuutta 0,75 litraa. Pistikö puolukka ja koivunmahla suut napsaamaan?

Ä: Harhauttava ensimaku: puolukan happamuus taittuu makeaksi. Jälkimaussa lämmintä pehmeyttä ja erinomaista notkeutta.
Yksin tai yhdessä, hyvä valinta.


I: Makea maku, joka maistuu ensin mansikalta, mutta jälkimaussa paljastuukin puolukka. Perinteinen puolukan kirpeys loistaa poissaolollaan. Tilalla on hivenen hapan nipistys, jota kompensoi oivasti päällekäymätön makeus.
Tasapainoinen kokonaisuus, joka maistuu erinomaisesti viileänä Alppi Kreivi-juuston kanssa. Hinta on linjassa laatuun ja suhde nousee vieläkin korkeammalle, jos ostaa Puntun Paavon suoraan tuottajalta (edukkaampi ainakin kotisivujen mukaan).
Hyvän viinin merkki on se, että sitä joisi toisenkin pullon samantein - niin myös tätä Puntun Paavoa - tämä on kotimaisten tilaviinien kärkeä :)


Arvosanat (asteikolla 4-10):
Ä: 10-.
I: 10-.



Vinkki: Kotimaisia tilaviinejä löytää puulaakin kotisivuilta hakukoneella, kun valitsee:

Tuoteryhmät-valikosta Hedelmäviinit
ja
Maa/alueeksi Suomi.

Saadun hakutuloksen viimeiset vaihtoehdot ovat yleensä kotimaisia tilaviinejä.
Kätevä toiminto lienee Missä tuotetta on -valikko, jokaisen pullon henk.koht. sivun alaosassa. Kokemustemme mukaan tämä saldo pitää kutinsa hyvinkin tarkasti.


Mukavaahan tietysti olisi, jos puulaaki lisäisi hakuvalikkoon erikseen Tilaviinit. Nyt hakutulosten alkupäässä on ei-tilaviinejä, kuten Helmeilevä-sitä-ja-tätä-jne.
Tähän asiaan voi vaikuttaa laittamalla puulaakiin palautetta aiheesta.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Château Morillon 2010

Oman elämän Liskokuningas? Kyllä kiitos. Vaihdetaan valkkarit punaiseen: Château Morillon 2010 (puulaakin tuotenumero 439297) tulee sieltä, missä Eiffel-torni uhmakkaasti halkoo taivasta. Hintaa on tällä luomutuotteella 12,02 euroa ja tilavuutta 0,75 litraa. Hovimestari ja hymyilevä käärme?

Ä: Täyteläinen, pehmeä, tumma. Erinomainen kalkkunafileiden kera. Täydentää myös suklaakermavaahto-marjaherkkua täydellisesti.
Mieletön makuelämys sunnuntaiaterialle. Kiireettömälle sellaiselle!


I: Miten minusta tuli minä? Juomalla viiniä... mutta vain yksi (1) pullo kutakin.
Château Morillon on turvallinen sunnuntai-iltapäivän ruokajuoma mehevälle kalkkunafileelle (lisukkeineen). Tästä ei kertakaikkiaan pysty sanomaan pahaa sanaa. Siis loistava punkku vaalealle lihalle, tai ainakin kalkkunalle...
Vielä kun taustalla höpisee Radio Suomessa Riku Rantala, niin mikäs tässä on nauttiessa :)


Arvosanat (asteikolla 4-10):
Ä: 10.
I: 10.



Vinkki: Tuulelta vastauksen saan! Webmasterimme suosittelee kuuntelemaan Sielun Veljet -yhtyeen levyä: Sielun Veljet.

No hyvä.
Me puolestamme kerromme vinkkinä em. suklaakermavaahto-marjaherkun ainesosat:
- luomuvispikerma
- koivusokeri
- raakakaakao
- sokeritonta marjahilloa
Kuten nimestäkin käy ilmi, niin kermasta vatkataan kermavaahtoa, johonka muut ainesosat lisätään. Nautitaan välittömästi.
Ehdottomasti kokeilemisen arvoista :)

lauantai 4. helmikuuta 2012

Bosman Family Vineyards Adama 2011

Vaaleilla mennään eteenpäin: Bosman Family Vineyards Adama 2011 (puulaakin tuotenumero 544557) on Reilun Kaupan valkoviini Etelä-Afrikasta. Hintaa hänellä on 11,58 euroa ja tilavuutta 0,75 litraa. Onko edessämme voittaja-ainesta?

Ä: Pirteä, rapsahteleva. Ehkä hieman liian hapokas, jopa karvas. Tumma suklaa loiventaa, hyvin pehmentää.
Liian tiukka maku.


I: Ensimaussa kukkaniityn keväinen raikkaus, ruohokentän pehmeys, värissä kesäaamun kuulaus. Jatkossa erottuu sitruunapommin (muistattehan tämän irtokarkin 1980-luvun alusta?) kirpeys.
Tuoreen Savu-Hilmajuuston kanssa kontrastikas maistelupari. Oikein maukas; makujen aarreaitta. Mielenkiintoisen erilainen. Olen vaikuttunut.
Tämä viini ei ole helpon juotavan ystäville. Tämä on elämys, joka nautitaan hieman viilennettynä, ennakkoluulottomalla asenteella.
Who you wanna call?


Arvosanat (asteikolla 4-10):
Ä: 8½.
I: 10.



Vinkki: Liskojen yö vai Liskokuningas?
Siinäpä kysymys, johonka emme ole saaneet tieteellistä vastausta, mutta mutu-tuntumaa enemmänkin: Liskojen yö löytyy useimmiten puulaakin hyllyistä alimmilta tasoilta (nk. kyykkyviinit) ja Liskokuninkaan juotavat navan korkeudelta ylöspäin - että siitä vaan testaamaan teorian paikkansa pitävyyttä ;)



I:n jälkikirjoitus: Hitto mikä Liskojen yö oli tämän viinin jälkeen: outoja olioita ja mustia tunteita riitti koko yöhikoilun ajaksi :(
En muista vastaavaa kokeneeni.
Olipa enteellinen tuo viimeinen lauseeni arvostelussa, joka on viininmaistelun aikana nähdyn Ghostbusters-leffan ansiota, tai syytä... riippuu vähän näkökulmasta.
Tämä viini ei sitten ole kyykkyviini. Mikä lie poikkeus säännöstä tai Pandoran lipas... vaiko sattumaa?